Přerušení (výluka-odstávka) dodávky elektřiny

26.11.2015 17:05

Občas se může odběratelům stát, že v jejich místě odběru (na chtě, v bytě, domě atp.) dojde k takzvané výluce v dodávce elektrické energie, neboli přerušení či odstávka (ve vyjímečných případech nastane neplánovaná porucha)

Informace o výlukách elektřiny

Seznam plánovaných odstávek ČEZPro většinu odběratelů je důležité vědět, kdy bude v jejich lokalitě výluka elektřiny prováděna. Informace, jak toto zjistit, jsou často dostupné na webových stránkách distribučních společností (vizte níže) či jednotlivých dodovatelů, kteří těmito informacemi také distponují. Podívejte se tedy na webové stránky svého dodavatele či společnost ČEZ, E.ON nebo PRE, které spravují distribuční síť ve vaší lokalitě. U svého dodavatele elektřiny máte ve většině případů na výběr nechat si zdarma posílat emailem oznámení o plánové odstávce, což je poměrně pohodlná a spolehlivá volba.
 

Webové stránky - plánované odstávky

ČEZ

E.ON

PRE

Má na to distributor právo? Jsou případné kompenzace pro postižené odběratele?

Podmínky, za jakých distrubutor může učinit výluku stanovuje vyhláška. Podstatnou podmínkou je nutnost oznámení nejméně 15 dní před plánovanou výlukou odběratelům (vlastníkům nemovitostí) v lokalitě.

Toto oznámení (formou vylepení na sloup, vložením do schránky, atp.) by mělo obsahovat:

  • kde bude,
  • kdy bude výluka,
  • čas výluky.
Pokud distributor učinní takovéto oznámení, nenáleží odběrateli žádná kompenzace, jelikož je součástí distributora a jeho činností, že musí síť spravovat a udržovat v bezvadném stavu.

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode