Velikost hlavního jističe - jaký zvolit?

10.02.2016 13:04

Velikost hlavního jističe rozhoduje o tom, jakou zátěž si můžete (okamžitým) odběrem elektřiny dovolit (= kolik můžete mít najednou spuštěných spotřebičů) a také to, kolik budete za jistič platit.

Jak zvolit hodnotu jističe?

Hlavní jistič

Před volbou vhodného výběru velikosti hlavního jističe je nutné udělat si malý přehled spotřebičů v daném odběrném místě (bytě, domě, chatě, garáži, atp.). Důležité je zaměřit se především na to, které spotřebiče využíváte současně - např. současně můžete mít běžně zapnutý televizor, pračku, rychlovarnou konvici, světlo a počítač. K výčtu těchto spotřebičů je nutné sečíst jejich příkon.

Hodnota jističe je udávána v ampérech (A), jenž udávají jeho celkové možné zatížení. Hodnotou se automaticky rezervuje k odběrnému místu daný příkon, jenž musí být dostupný.

Co budete pro výpočet potřebovat:

  1. jaké spotřebiče využívate nebo můžete využívat současně,
  2. jaký mají jednotlivé spotřebiče příkon
Udělejte si seznam používaných spotřebičů, kde napíšete jejich jmenovité příkony (obvykle na štítcích jednotlivých spotřebičů nebo manuálech). Promyslete si také, které spotřebiče potřebujete používat současně (vysavač, lednice, osvětlení, bojler, plotna, atd.) a nezapomeňte na rezervu pro další možné spotřebiče.

Jaký jistič může stačit...
1 x 25A Domácností, v kterých není elektřina využívána k vaření a přípravě pokrmů, ohřevu vody a tak podobně. Elektřina slouží k provozu běžných spotřebičů jako jsou televize, rádio, osvětlení, pračka, lednice, atd.
3 x 25A Domácnosti, jenž spolu s běžným provozem ještě elektřinu využívají k topení či ohřevu vody
 

Výpočet je evidentně značně individuální záležitost a můžete si ji buď spočítat sami nebo o výpočet požádat i svého dodavatele elektrické energie, který vám s tím pomůže.

Výhodou je v poslední dekádě značné snížení příkonu u elektrospotřebičů a zavedení energetických štítků, které nám hodně napoví o energetické náročnosti daného zařízení. To co ve spotřebě dříve obsloužil jeden přístroj (např. pračka), dnes zastoupí více spotřebičů najednou (např. pračka, osvětlení a vysavač najednou).

 

Proč se o hodnotu jističe zajímat?

Důvody jsou dva. U prvního důvodu se jedná o peníze - částku kterou fixně platíme za to, že máme takový jistič nainstalován, ať již jej využíváme či nikoliv (ročně i v tisících korun). Více o platbách souvisejících s jističem také v článku Kalkulátor nové tarifní struktury – ušetříte také?.

Druhým důvodem může být to, pokud nám kapacita hlavního jističe nestačí a dochází k vypadávání proudu tím, že je svou malou hodnotou poddimenzovaný vůči vaší aktuální spotřebě. Typická situace je ta, když vám vypadne jistič při práci např. s pilou, vrtačkou a přitom se někdo kouká na televizi a ještě se do toho vaří na elektrickém sporáku. Taková situace nemusí být typická a jednoduše ji přejdete krátkodobě tím, že hold po dobu nutné práce vypnete sporák a televizi.

Při výpočtu je důležité zohlednit nejenom aktivní odběr při spuštění, ale také ten průběžný, které některé spotřebiče vykazují (lednice, mrazáky, klimatizace, kompresory v pohotovostním stavu, atd.). 

Myslete také na to, že do domácnosti může přibýt nový spotřebič a nechte si tedy vhodnou rezervu pro tento případ.

 

Vyplatí se výměna jističe?

Tato otázka se v některých případech nabízí, ale určitě je vhodné se k tomu alespoň trochu dopočítat. Výměna hodnoty jističe je totiž poměrně drahá záležitost a pokud nebude měnit např. z 3 x 25A na 1 x 20A, nemusí se příliš vyplatit - cena je v tisících korun českých.

Změnu hodnoty jističe musíte mít schválenou vaším dodavatelem nebo distributorem elektřiny.

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

Příklady typických příkonů

Spotřebič Příkon (kW)
Elektrická plotna (indukční atp.) 3 - 11
Vysavač 0,8 - 2,5
Myčka nádobí 1 - 2
Trouba 2,5 - 3,5
Pračka 1,5 - 3
Rychlovarná konvice 1,2 - 2,5
Žehlička 1-2
Mikrovlná trouba 0,3-2
Bojler 2-20
Tepelné čerpadlo 2-20

 Příkon spotřebiče

Co je jistič?

Jedná se o elektrický přístroj, který při nadměrném elektrickém proudu (při přetížení nebo zkratu) automaticky rozpojí elektrický obvod a tím ho chrání před poškozením. V omezené míře chrání i elektrické přístroje a v poslední řadě osoby či zvířata.
  • bezpečně a automaticky vypne obvod při zkratu
  • bezpečně a automaticky vypne obvod při nadproudu (přetížení)

Anketa

Máte optimální jistič?

Celkový počet hlasů: 202

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode