Za topení si připlatíme - zima byla mrazivá

06.03.2017 21:46

Topení plynem i elektřinou přes zimu zdražilo

Za topnou sezónu 2016/2017 si drtivá většina odběratelů energií připlatí. Ať už odebírát topení dálkově (do radiátorů) nebo má svlastní lokální zdroj - třeba kotel na plyn nebo elektřinu.

 

Proč budete platit více?

Tentokrát to není otázka zdražení energií, ale toho, že bylo potřeba ji více spotřebovat, nežli v uplynulých letech. Důvod je prostý. Abychom dosáhli na náš teplotní komfort, museli jsme spotřebovat více energie na produkci tepla. Průměrné teploty v zimním období 2016/2017: hluboko pod nulou (dlouhodobě).

Naštěstí ceny energií stagnovali a nenaplnilo se nepříjemné zdražování jejich cen na burze.

 

Hlídejte si ceny a přejděte za lepší nabídkou: Kalkulačka ceny energií

 

Jak předejít nedoplatku

Jednoduše. Stanovte si adekvátní zálohové platby, tak aby výše nebyla příliš optimistická. Spíše se přiklánějte k pesimistickému odhadu spotřeby. Nebudete tak nepříjemně překvapeni, když příjde složenka na vysoký nedoplatek za spotřebované energie. 

Příklad

Pokud máte poslední nebo průměrnou roční spotřebu třeba za 24.000 Kč, tak není vhodné mít měsíční zálohu 2.000 Kč. Stanovte si ji vždy alespoň o zhruba 10-20 vyšší. V tomto případě tedy na 2.200-2.400 Kč/měsíc. 

Myslete pesimisticky a buďte připraveni na možnou náročnější zimní sezónu. Lepší je mít přeplatek, než nedoplatek, který může i paralizovat rodinný rozpočet. Několik stokorun, které zálohově každý měsíc vydáte "navíc" se v běžném rodinném rozpočtu docela dobře ztratí a pokud spotřeba nebude velká, vrátí se vám v podobě "rozbitého prasátka" na konci každoročního vyúčtování.

Autor: Iva Málková

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

Anketa

Kolik vás stála uplynulá zima?

Celkový počet hlasů: 305

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode