Dražší elektřina a levnější plyn 2020

21.02.2020 15:29

Kolik platíme za energie určuje z jedné části trh a z druhé pak stát (prostřednictvím Energetického regulačního úřadu). Každoročně úřad oznamuje růst nebo pokles cen energií u regulované části. 

Pro rok 2020 ERÚ oznámil růst cen regulovaných částí pro domácnosti a maloodběratele (v průměru):

  • Elektřina o 1,3 %

  • Plyn o 0,53 % (střední a velkoodběratelé o 0,43 %)

Celkově v elektroenergetice regulovaná složka ceny v průměru poroste o 0,7 % na hladině velmi vysokého napětí, o 1,7 % na hladině vysokého napětí a o 1,5 % na hladině nízkého napětí. V případě domácností půjde o průměrný nárůst 1,3 %.

prumerne zmeny regulovanych slozek cen elektriny pro domasnoti 2020prumerne zmeny regulovanych slozek cen plynu pro domasnoti 2020

V plynárenství poroste regulovaná složka ceny pro maloodběratele a domácnosti průměrně o 0,53 %. Pro střední a velkoodběratele pak o 0,43 %.

 

Jaké jsou poměry regulace ceny státem?

Plyn Elektřina
1/4 1/2

Regulace je určována u plynu ze čtvrtiny a elektřiny z poloviny. Zbylá část ceny je tedy neregulovaná a podléhá tržnímu prostředí a schopnostech dodavatelů nakoupit energie za výhodné ceny.

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Oproti loňskému cenovému rozhodnutí se například průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod," hodnotí Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

 

Elektřinu zdražuje také ČEZ

K razantnímu zdražování od března 2020 přistupují ČEZ a Bohemia Energy. Dodavatelé jako PRE, E.ON nebo Innogy nechávají ceny beze změny. Podívejte se na následující příklady.

Distribuční území ČEZ
Sazba D02d Jistič 1x25A zdražení o 8,15 %
Sazba D02d Jistič 3x25A zdražení o 7,84 %

Letošní rok tedy výhodným cenám elektřiny nepřeje. Zkuste si nechat spočítat nabídky i jiných dodavatelů a případně zvažte, zda-li se vám nevyplatí vybrat si jinou nabídku - viz Kalkulačka ceny.

 

Plyn zlevňuje

Plynu je na světových trzích nadbytek a je dlouhodobě levný. Očekává se, že i letošním roce o několik procentních bodů zlevní a dodavatelé to promítnou i do cen koncovým zákazníkům (odběratelům).
 
 

Zdroje: ERÚ č. 4/2019ERÚ č. 5/2019ERÚ č. 6/2019

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode