Jak změnit dodavatele energií - postup a výhody pro spotřebitele

09.03.2023 15:05

změna dodavatele energií

V dnešní době máme možnost volby v mnoha oblastech a spotřebitelé se stávají stále náročnějšími. Stejně tak tomu je i v oblasti dodávky energií, kde máme možnost si vybrat, od které společnosti budeme svou energii odebírat. Změna dodavatele může být jednoduchá, ale mnoho spotřebitelů neví, jak na to. V tomto článku se podíváme na postup a výhody změny dodavatele energií.

 

Postup změny dodavatele:

1. Vyberte si nového dodavatele

Prvním krokem je najít si nového dodavatele energií. Existuje mnoho společností na trhu, které nabízejí různé tarify a služby. Můžete použít náš srovnávač ceny energií, který vám umožní porovnat nabídky různých dodavatelů a najít tak nejvhodnější variantu pro vaši domácnost.

 

Tip Pokud využijete naší online kalkulačku a srovnávač ceny energií (plynu nebo elekt řiny) a vyberete si některou z nabídek, přestup k novému dodavateli za vás vyřeší zdarma zprostředkovatelská společnost a k tomu získáte ze zákona právo na odstoupení ve lhůtě 14 dnů od uzavření smlouvy + oprávnění bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy kdykoliv do 15. dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu.

 

2. Kontaktujte nového dodavatele

Po výběru nového dodavatele je třeba s ním navázat kontakt. Nejlepší cestou je telefonický hovor nebo e-mail, kde se dozvíte podrobnosti o nabídce a dalších potřebných informacích. Mějte u sebe svůj poslední účet za energie, abyste mohli poskytnout veškeré potřebné informace.

3. Oznámení stávajícímu dodavateli

Dalším krokem je oznámení vašemu stávajícímu dodavateli o vašem záměru změnit dodavatele. Nejlepší způsob, jak to udělat, je telefonicky nebo e-mailem. Mějte na paměti, že obvykle potřebujete dodržet výpovědní lhůtu, která může být různá v závislosti na smlouvě s vaším stávajícím dodavatelem.

4. Ověření údajů

Nový dodavatel vás pravděpodobně požádá o některé údaje, jako jsou vaše jméno, adresa, číslo účtu a další. Tyto údaje jsou důležité pro přepnutí dodavatele. Proto je třeba poskytnout všechny požadované údaje a ověřit jejich správnost.

5. Potvrzení změny dodavatele

Po poskytnutí všech potřebných informací a ověření údajů můžete očekávat potvrzení od nového dodavatele, že změna byla úspěšně provedena. Potvrzení může být zasláno e-mailem nebo poštou.

6. Zrušení inkasa u stávajícího dodavatele

Pokud jste měli nastaveno inkaso u vašeho stávajícího dodavatele, je třeba ho zrušit. Pokud to neuděláte, může se stát, že budete platit za energii dvakrát - jak novému, tak stávajícímu dodavateli.

7. Změna tarifu

Nový dodavatel vám může nabídnout různé tarify a služby. Proto je třeba zvážit, zda stojí za to změnit tarif. Někdy se může stát, že i když bude nový tarif levnější, může být spojen s jinými podmínkami, které nebudou pro vás vhodné.

8. Sledování úspor

Po změně dodavatele můžete sledovat své úspory na energiích. Můžete porovnat aktuální ceny elektřiny nebo plynu s vaším posledním účtem a sledovat, kolik úspor jste dosáhli.

 

Výhody změny dodavatele

1. Úspora peněz

Jedním z hlavních důvodů, proč spotřebitelé mění dodavatele, je úspora peněz. Vybráním levnějšího tarifu nebo slevy na energie můžete ušetřit na vašem účtu.

2. Lepší služby

Nový dodavatel může nabízet lepší služby než stávající dodavatel. Například může být rychlejší a efektivnější v řešení vašich problémů.

3. Zelená energie

Mnoho lidí se rozhoduje pro změnu dodavatele kvůli zelené energii. Nový dodavatel může nabídnout více zelených a obnovitelných zdrojů energie než stávající dodavatel. V ČR existují i dodavatelé, kteří nabízí pouze zelenou energii z obnovitelných zdrojů.

4. Jednoduchost a flexibilita

Změna dodavatele může být velmi jednoduchá. Stačí najít nového dodavatele a provést několik jednoduchých kroků. Se změnou máte zároveň umožněnu změnu tarifu, resp. tarifní sazby.

 

Změna dodavatele energií může být jednoduchým způsobem, jak ušetřit peníze a získat lepší služby. Při změně je důležité zvážit všechny možnosti a provést všechny potřebné kroky, aby byla změna úspěšná. Ať už se rozhodnete změnit dodavatele kvůli úspoře peněz nebo kvůli zelené energii, změna dodavatele energií může být skvělým krokem pro vaší domácnost.

Zpět

Otázky a odpovědi: Jak změnit dodavatele energií

  • Musím platit poplatky za změnu dodavatele energií?

    Ne, změna dodavatele je bezplatná.

  • Jak dlouho trvá změna dodavatele energií?

    Změna dodavatele energií trvá obvykle 3-4 týdny. V ideálním případě 15 dní.

  • Může stávající dodavatel odmítnout změnu dodavatele energií?

    Pokud máte všechny faktury uhrazené a nemáte jiné smluvní závazky, stávající dodavatel nemá žádné důvody, aby vám odmítl změnu.

  • Musím být při změně dodavatele energií doma?

    Ne, nemusíte být doma. Vše se provádí online nebo prostřednictvím pošty.

  • Co se stane s mým smluvním obdobím, pokud změním dodavatele energií?

    Pokud máte smlouvu s vaším stávajícím dodavatelem, je třeba ji před změnou dodavatele zrušit. S tím ale pomůže zprostředkovatel, který vám i pomůže srovnat nabídky dodavatelů energií.

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode