Čechům levnější energie i díky Francii

31.01.2023 11:31

Energetický trh stále řeší krizi, ale už se to zlepšuje. Cena elektřiny na německé burze EEX klesla na 170 eur za megawatthodinu, což je o 38 % méně než před měsícem. To by mohlo znamenat levnější elektřinu pro Českou republiku zhruba za rok. Cena zemního plynu na hlavním evropském trhu TTF také klesla na 66 eur za MWh, což je nejlepší cena od června. Toto srovnáním s rekordní cenou z konce srpna (300 eur/MWh) a s cenou plynu před krizí (15 až 20 eur/MWh) ukazuje, že cena stále klesá.

Elektřina a zemní plyn pro koncové odběratele v České republice by mohly být levnější, ale změny se objeví nejdříve za rok. Cenové stropy, které stanovují maximální ceny pro zákazníky, již byly překročeny u zemního plynu. 

Situace u elektřiny je složitější, protože dodavatelé musí koupit i dražší energii pro vrcholné časy a zimu, což zvyšuje cenu pro zákazníky. Velcí odběratelé nakupují energii a plyn v předstihu a tuto roční dodávku již pořídili za vysoké ceny. Spotové ceny pro maloodběratele jsou dostupné, ale česká vláda je nyní zablokovala a nově není možné spotový tarif pořídit.

 

Francie se dává do pořádku

Francie se vrací na scénu jako významný exportér elektrické energie. Jejich jaderné elektrárny znovu začaly fungovat. Loni bylo nutné opravit a udržovat většinu francouzských reaktorů kvůli korozi v potrubí. To způsobilo výpadek 28 tisíc megawattů výkonu a Francie musela dovážet až 15 % spotřebované elektřiny ze sousedních zemí.

Nyní se situace zlepšuje. Francouzské jaderné elektrárny fungují na 70 % maximální kapacity, což umožňuje Francii opět exportovat elektrickou energii.

 

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode