Cena elektřiny za 1 kWh: Jaký je současný stav a co má na cenu vliv?

04.02.2023 14:15

Cena elektřiny 1 kWh - jaký je současný stav a co má vliv na cenu

Elektřina je nezbytnou součástí našeho každodenního života. Ať už jde o vytápění, ohřev vody, přípravu jídla nebo dokonce práci na počítači, elektřina je všude kolem nás a používáme ji prakticky non-stop. Proto je důležité, abychom byli obeznámeni s aktuální cenou elektřiny za 1 kWh a co má na ni vliv.

 

Ceny elektřiny v České republice

V České republice platíme za elektřinu poměrně vysoké ceny, které se pohybují kolem 2 až 6 Kč za 1 kWh (Aktuální cena 1 kWh). Tyto ceny se mohou lišit podle toho, kde žijeme a jakou smlouvu máme s dodavatelem elektřiny. Nicméně, i přes tyto vyšší ceny stále platí, že elektřina je jedním z nejdostupnějších a nejrozšířenějších zdrojů energie.

 

Co ovlivňuje cenu elektřiny za 1 kWh?

Cena elektřiny za 1 kWh je ovlivněna řadou faktorů, jako jsou například ceny surovin, které se používají při výrobě elektřiny, například uhlí, ropa, zemní plyn, atd. Dalším faktorem jsou investice do výrobních zdrojů a do sítí, které přenášejí elektřinu z výrobního zdroje až k zákazníkovi. Tyto investice také ovlivňují cenu elektřiny.

Dále se na ceně elektřiny podílí také vládní daňové politiky a regulace, které mohou mít vliv na cenu elektřiny a na to, jakým způsobem se s ní nakládá. Také se na ceně elektřiny podílí inflace a celková ekonomická situace v zemi

 

Jak můžete ušetřit na elektřině

Existuje řada způsobů, jak můžete ušetřit na elektřině. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci snížit výdaje na elektřinu:

  1. Využívejte úsporné spotřebiče: Úsporné spotřebiče jsou navrženy tak, aby spotřebovávaly méně energie než běžné spotřebiče. Tyto spotřebiče vám mohou pomoci ušetřit až několik stovek korun ročně.

  2. Snažte se využívat elektřinu v době, kdy je nejlevnější: Ceny elektřiny se během dne mohou lišit. Zkuste využívat elektřinu v době, kdy je nejlevnější, například v noci. K tomu je ale potřeba takzvaný "spotový tarif", který kopíruje aktuální cenu elektřiny na trhu - odběratel tak dostává opravdu aktuální cenu, nikoliv průměrnou cenu dodavatele. K tomuto tarifu je zapotřebí instalace speciální měřidla, které se připojí u vašeho odběrného místa.

  3. Využívejte obnovitelné zdroje energie: Pokud máte možnost, využijte obnovitelné zdroje energie, jako jsou u nás slunce a voda. Tyto zdroje energie jsou nejen ekologické, ale také mohou být levnější než elektřina z elektrárny. Díky těmto základním přírodním zrojům můžete využívat energii ze slunce (Fotovoltaická elektrárna) nebo třeba teplené čerpadlo.

  4. Zkontrolujte svou smlouvu s dodavatelem elektřiny: Ujistěte se, že máte nejlepší možnou smlouvu s dodavatelem elektřiny. Porovnejte ceny jednotlivých dodavatelů a vyberte si ten, který vám nabídne nejlepší cenu za elektřinu.

  5.  Využívejte úsporné žárovky : Úsporné žárovky spotřebovávají méně energie než běžné žárovky a vydrží déle. Tyto žárovky vám mohou pomoci ušetřit až několik stovek korun ročně.

 

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode