Další výrazné zvýšení cen elektřiny – jak na tom kdo bude?

17.06.2022 14:02

Zdražování elektřiny a energií - vysoké ceny = méně peněz

Dle propočtů dojde od druhé poloviny roku velmi pravděpodobně ke zvýšení cen energií až na trojnásobek. Týká se to odběratelů jak zemního plynu, tak elektřiny.

České domácnosti si silně připlatí dle toho, kde bydlí a jak energii využívají. Připravili jsme několik modelových příkladů pro nejběžnější sazby a odběry (bytu i domu) elektřiny.

Jestliže domácnost bydlí v bytě a má standardní distribuční sazbu D02d, musí se připravit na zdražení. Jestliže měla domácnost měsíční zálohy na elektřinu 1500 korun, tak nově se může velmi snadno dostat k dvojnásobku – tzn. 3000 korun měsíčně za elektřinu (to je cca 36000 Kč, oproti 18000 Kč za rok)

Pro domácnost, která spotřebovává elektřinu v domě a má nejběžnější sazbu D25d (ohřev teplé vody v boileru (TUV)). Při modelové spotřebě (5 MWh) byla dosavadní platba cca 1800 Kč měsíčně, nyní bude platba 4000 Kč (21600 Kč oproti 48000 Kč za rok).

Tip: Jaká je aktuální cena 1 kWh elektřiny a cena 1 m3 plynu.

Tyto případy běžných odběrných míst se dostávají nebo překračují dvojnásobek běžných cen, ale stále to není ten nejhorší případ (!).

 

Kdo dopadne úplně nejhůře?

Ti, kteří topí elektřinou a nemají fotovoltaickou elektrárnu, tepelné čerpadlo či velmi dobře izolovaný dům budou mít zdražení okolo trojnásobku dosavadních cen.

Modelový příklad rodinného domu, kde se topí elektřinou. Spotřeba je běžně okolo 13 MWh za rok, a roční náklady dělají něco okolo 38000 Kč. Nyní se dle propočtu budoucích cen dostává ke 102000 Kč.

 

Co může pomoci?

Pravděpodobně již řada odběratelů zapřemýšlela, kde ušetřit na spotřebě a udělala potřebné kroky k úsporám. Bohužel, šetření v tomto nikoho nespasí. 

Bude potřeba, aby stát přišel například s navrhovanou variantou „úsporného tarifu“, kde dojde k zastropování cen nebo příspěvků na energie. Jinak dojde k dramatickému zchudnutí obyvatel, jejichž i případné vyšší úspory rychle „sežere“ pádivá inflace a extrémní ceny energií

 

Zpět

Anketa

Budete potřebovat v boji se zdražováním elektřiny pomoc od státu?

Celkový počet hlasů: 179

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode