Musí dodavatel sdělit datum ukončení dodávek energie?

13.04.2017 10:59

Datum ukončení dodávek energií k odběrnému místu

Přechod k jinému dodavateli může být někdy stížen zdánlivě obyčejnou, ale základní informací - kdy mi končí smlouva a od kdy nebudu od současnho dodavatele odebírat energie.

Novelizací energetického zákona (k 1.1.2016) získal spotřebitel právo na sdělení data ukončení dodávek elektřiny nebo plynu. 

Často se však stává, že tuto povinnost vůči spotřebitelům (odběratelům energií) dodavatelé energií nedodržují. V případě, že je klientovi tato informace nesdělena, doporučujeme:

  1. Znovu písemně kontaktovat současného dodavatele s požadavkem na neprodlené sdělení data ukončení dodávek k odběrnému místu. Následně toto datum sdělte novému dodavateli (nebo zprostředkovateli), ke kterému budete přestupovat.
  2. Pokud odběratel tuto informaci nedostane, doporučujeme podat stížnost k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) - kontakt zde.

Proč je to důležité

Přesné datum ukončení dodávek energií je důležité z důvodu hladkého přechodu k novému dodavateli. Nový dodavatele, nebo společnost, která přechod zprostředkovává (broker) nastavý začátek odběru tak, aby nedošlo k přerušení tím, že vznikne "mezičas bez dodavatele".

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode