Jak vybrat dodavatele fotovoltaiky: 8 bodů pro váš dům

13.01.2023 08:55

Dodavatel fotovoltaiky - FVE elektrárny a panely

Právě fotovoltaické elektrárny (FVE) jsou stále populárnějším způsobem, jak produkovat vlastní elektřinu a snižovat náklady na energii. Pokud se rozhodnete pro instalaci, je důležité vybrat si kvalitního a spolehlivého dodavatele. Zde jsou některé kroky, které byste měli při výběru dodavatele fotovoltaiky učinit:

  • Nechte si udělat nabídky: Možná to zní až moc triviálně, ale tohle je základní věc, kterou musíte udělat. Nevsázejte raději hned na první nabídku nebo oslovenou společnost. Nechte si udělat nezávisle na sobě několik nabídek o různých dodavatelů a pak si k tomu "sedněte". Může se vám to hodit i v tom, že uvidíte co kdo nabízí a požadovat to třeba k doplnění do objednávky u vašeho favorita. I zde můžete poptat nabídky u více firem a vybrat si.
  • Zjistěte, jakou referenci má dodavatel: Předtím, než se rozhodnete pro konkrétního dodavatele, zjistěte, jaké projekty již realizoval a jak se mu dařilo. Měli byste se zeptat na konkrétní příklady projektů a získat názory od jejich klientů.
  • Ověřte si certifikaci: Ověřit si, zda má dodavatel potřebné certifikace a licenci pro instalaci fotovoltaických systémů. Tyto certifikace a licence jsou důkazem toho, že dodavatel splňuje vysoké standardy kvality a bezpečnosti.
  • Ověřte cenu: Cenová nabídka od dodavatele by měla být transparentní a jasná. Měli byste si ověřit, že cena zahrnuje všechny potřebné prvky pro instalaci fotovoltaického systému, jako jsou například solární panely, měniče, montážní materiál a práce.
  • Zvažte záruky a servis: Je důležité zjistit, jaké záruky a servis nabízí dodavatel na své produkty a práci. Měli byste se ujistit, že dodavatel poskytuje dostatečnou záruku na solární panely a že má kvalifikovaný tým pro servis a údržbu systému.
  • Zajistěte podporu po instalaci: Mějte jistotu, že v případě potřeby bude mít dodavatel k dispozici technickou podporu po instalaci fotovoltaického systému. Měli byste si ověřit, zda nabízí monitoring systému, abyste mohli sledovat výkon fotovoltaického systému a zjistit, zda funguje správně.
  • Finanční podpora: Zvažte možnosti finanční podpory, které nabízí dodavatel. Například, zda nabízí úvěr nebo leasing na nákup fotovoltaického systému. To by mohlo být pro vás výhodné, pokud nemáte dostatek finančních prostředků na nákup systému.
  • Rozhodněte se pro dodavatele z ČR: Je výhodné zvolit dodavatele, který se nachází ideálně ve vaší oblasti. Tímto způsobem budete mít jistotu, že dodavatel bude schopen rychle reagovat na vaše požadavky a potřeby. Není to ale 100% a proto je důležité vybírat spíše spolehlivého, než nejbližšího (mapa některých dodavatelů). Pokud trefíte spolehlivého a nejbližšího máte skoro vyhráno. Hlavně si nechte udělat alespoň nabídky a pak zkomejte hlouběji a v klidu se rozhodujte.
  • Tip: Nezapomeňte si také zkontrolovat-porovnat výhodnost vaší stavající smlouvy na trhu a aktuální cenu elektřiny za 1 kWh. Jedině kombinací šetření spotřeby, nízké ceny elektřiny a dobré fotovoltaiky můžete ušetřit náklady na energie.

Pokud nemáte české občanství, tak vězte, že i cizinci mohou požádat o dotaci na fotovoltaiku. Občané bez české státní příslušnosti mohou využít dotace za předpokladu, že jsou majiteli objektů, které splňují veškeré podmínky pro zisk dotace NZÚ na fotovoltaiku.

Vybrat správného dodavatele fotovoltaiky je důležitý krok pro úspěšnou instalaci a dlouhodobý provoz fotovoltaického systému. Berte v úvahu všechny výše uvedené body a pečlivě si vybrat dodavatele, který bude schopen splnit vaše požadavky a potřeby.

 

Zjistěte, jak řeší problémy a nouzové situace

Vyplatí se prozkoumat smluvní podmínky společnosti. Většina dodavatelů má dohodnutý termín připojení, který je třeba dodržet, ale co se stane, když střecha nebude dokončena včas? Účtují si poplatky za zpoždění, nebo mají odkladnou lhůtu, než budete muset zaplatit penále?

Při výběru solárních panelů je třeba zvážit mnoho věcí. Zde je několik otázek, které byste měli položit potenciálním dodavatelům:

  • Kolik provedl úspěšných instalací? 

  • Nabízejí v rámci cenové nabídky jasné informace o nákladech a zárukách na služby?

  • Jaké mají zkušenosti s realizací instalací v mém okolí?

 

Podstatné je si uvědomit, že nejlepší dodavatel pro vás může být ten, který nejen poskytuje kvalitní produkty a služby, ale také vám poskytuje podporu a rady během celého procesu instalace a provozu fotovoltaického systému. Je důležité vytvořit si důvěru v dodavatele a mít jistotu, že vám poskytne potřebnou podporu po instalaci.

Uvědomte si, že instalace fotovoltaického systému je dlouhodobá investice, takže je důležité si vybrat kvalitního a spolehlivého dodavatele, který vám bude schopen poskytnout dlouhodobou podporu a zajistit, že váš fotovoltaický systém bude fungovat správně po celou dobu jeho životnosti.

V závěru, pro výběr dodavatele fotovoltaiky byste měli zvažovat jeho referenci, certifikace, cenu, záruky a servis, podporu po instalaci a finanční podporu, rozhodnout se pro lokálního (českého) dodavatele a zvažovat komplexnost podpory po instalaci. Při pečlivém výběru dodavatele a plánování můžete dosáhnout úspěšné instalace fotovoltaického systému a dlouhodobé úspory na energii.

 

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

Anketa

Uvažujete o fotovoltaice?

Celkový počet hlasů: 19

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode