Jaké druhy tepelných čerpadel jsou nejlepší pro vaši domácnost? Porovnání vzduch-voda, voda-voda a země-voda

20.01.2023 09:58

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která využívají teplo z okolního prostředí k vytápění budov nebo k ohřevu vody. Existuje několik druhů tepelných čerpadel, které se liší tím, jakým zdrojem tepla pracují. Mezi nejběžnější druhy patří vzduch-voda, voda-voda a země-voda tepelná čerpadla.

Vzduch-voda tepelná čerpadla využívají teplo z okolního vzduchu jako zdroj tepla. Tyto tepelná čerpadla jsou často instalována na střechu budovy nebo na venkovní stěnu. Výhodou vzduch-voda tepelných čerpadel je, že jsou snadno instalovatelné a nevyžadují speciální průzkum terénu. Nevýhodou je, že výkon tepelného čerpadla je silně ovlivněn teplotou okolního vzduchu.

Voda-voda tepelná čerpadla využívají teplo z vody v podzemí nebo z jiného vodního zdroje jako zdroj tepla. Tyto tepelná čerpadla jsou často instalována u domu nebo v blízkosti budovy. Výhodou voda-voda tepelných čerpadel je, že teplota vody v podzemí je stabilní po celý rok, takže výkon tepelného čerpadla je stabilní. Nevýhodou je, že instalace tepelného čerpadla vyžaduje průzkum terénu a může být nákladná.

Země-voda tepelná čerpadla využívají teplo z půdy nebo ze zeminy jako zdroj tepla. Tyto tepelná čerpadla jsou často instalována u domu nebo v blízkosti budovy. Výhodou země-voda tepelných čerpadel je, že teplota v půdě je stabilní po celý rok, takže výkon tepelného čerpadla je stabilní. Nevýhodou je, že inslace tepelného čerpadla vyžaduje průzkum terénu a může být nákladná. Navíc, pro jejich instalaci je nutné mít dostatečně velký pozemek.

 

Ekonomika provozu

Ekonomika provozu tepelného čerpadla závisí na mnoha faktorech, jako jsou náklady na instalaci, cena elektřiny, účinnost tepelného čerpadla, počasí atd. Všeobecně platí, že tepelná čerpadla jsou ekonomičtější než klasické zdroje tepla jako plyn nebo elektřina, pokud se používají dlouhodobě. 

Oproti běžnému vytápění elektřinou dosáhnete v průměru o 1/3 až 2/3 úspory - záleží na "kvalitě" čerpadla. Samozřejmě, čím efektivnější tepelné čerpadlo, tím je jejiho pořízení dražší. Musíte si tedy provést výpočet (nejlépe od některé dodavatelské firmy), jestli se vám vůbec vyplatí pořízení třeba dražší varianty. Počáteční investice do tepelného čerpadla se může vrátit za několik let, a pak už jen generují úspory.

V závěru lze říci, že každý druh tepelného čerpadla má své výhody a nevýhody a volba závisí na konkrétní situaci a potřebách. Je důležité pečlivě zvážit všechny faktory a poradit se s odborníkem, než se rozhodnete pro konkrétní druh tepelného čerpadla.

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

Anketa

Uvažujete o tepelném čerpadle?

Celkový počet hlasů: 21

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode