Lidé mění dodavatel plynu a elektřiny

11.02.2011 18:09

Boje o zákazníky na českém trhu s plynem se vyostřil již minulý rok. Ochota odběratelů, především z řad domácností, změnit dodavatele plynu velice roste. Ze statistických údajů Operátora trhu s elektřinou (tento orgán dozoruje i nad trhem s plynem, došlo k rekordním změnám dodavatele plynu - číslo se blíží 100 000 (pouze za rok 2010). Stejný trend je i elektrické energie, která je pro stále více lidí drahou komoditou. Z těchto údajů vyplývá, že bude i v roce 2011 tento růst pokračovat.

Tento trend, respektive situace na trhu, je dána liberalizací trhu s elektřinou a plynem, kdy odběratelé (domácnosti a firmy) mohou libovolně měnit své dodavatele energií dle potřeb.

Někteří velcí hráči, jako například ČEZ, který je znám jako výrobce a distributor elektřiny, této možnost využívají a nabízejí své služby i jako dodavatelé plynu (anebo naopak). ČEZ svojí aktivitou na trhu s plynem získal na svou nabídku několik desítek tisíc nových odběratelů plynu za rok 2010.

Ceny ovlivňuje nejenom Energetický regulační úřad, ale také pohyblivé ceny na energetických burzách. Na těchto trzích obchodníci mohou nakupovat energii a poté ji distribuovat právě odběratelům.

Právě díky energetickým burzám dokáže mnoho obchodníků nakoupit za výhodnou cenu energie, které mohou za lepších cenových podmínek následně distribuovat konečným spotřebitelům.

Očekávejme tedy i v tomto roce zvýšený zájem spotřebitelů, elektrické energie a plynu, o změny dodavatelů. Tento trend se zdá i do dalších let stabilní, jelikož ceny se pohybují a lidé hledají levnější nabídky energií.

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode