Proč si pořídit tepelné čerpadlo - s čím počítat, výhody a nevýhody

16.12.2022 17:02

Pořízení tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla jsou stále oblíbenějším způsobem vytápění a ohřevu vody pro domácnosti. Jejich hlavní výhodou je to, že využívají teplo ze vzduchu, země nebo vody a pomocí speciálního chladiva a kompresoru je přenášejí do vytápěné místnosti nebo do ohřívače vody. To znamená, že tepelná čerpadla jsou mnohem účinnější než například klasické kotle na tuhá paliva, které vytvářejí teplo tím, že spalují palivo a vytvářejí tak emise oxidu uhličitého.

Další výhodou tepelných čerpadel je, že jsou velmi úsporná a mohou výrazně snížit vaše náklady na vytápění. Navíc jsou šetrná k životnímu prostředí, protože neprodukují žádné emise skleníkových plynů, resp. kouř a spaliny.

Nejčastěji se používají vzduchová tepelná čerpadla (tzv. čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda), která využívají teplo ze vzduchu, a zemní tepelná čerpadla, která využívají teplo ze země. 

 

Tip Poptejte u firem tepelné čerpadlo a získejte nabídky zdarma.

 

Oba typy jsou spolehlivé a účinné, ale zemní tepelná čerpadla jsou obvykle dražší na pořízení a instalaci, protože vyžadují vrtání do země a speciální vybavení.Ačkoliv jsou dražší a náročnější na zhotovení, představují prakticky bezúdržový servis a konstantní zdroj tepla s minimálními náklady na provoz.

 

Připravenost a náklady

Když se rozhodujete o pořízení tepelného čerpadla, je důležité zvážit několik faktorů, jako je velikost vašeho domu, počet místností, které chcete vytápět, a vaše klimatické podmínky. Je také důležité zvážit, zda máte dostatek prostoru pro instalaci tepelného čerpadla a zda máte dostatečně velkou elektrickou zásuvku pro jeho provoz.

Pokud se rozhodnete pro pořízení tepelného čerpadla, je třeba počítat s určitými náklady. Kromě samotného nákupu tepelného čerpadla budete muset zaplatit za jeho instalaci a eventuálně i za úpravy v elektrické instalaci. Je také možné, že budete potřebovat dodatečné zařízení, jako je například akumulační nádoba nebo vodní čerpadlo, které je třeba zakoupit a instalovat.

Jednou z nevýhod tepelných čerpadel je, že vyžadují elektrickou energii pro svůj provoz, takže pokud je vaše elektřina dražší, mohou být vaše náklady na vytápění zvýšené - to by vám však mělo bohatě vykompenzovat úsporou na vytápění. Navíc tepelná čerpadla mohou mít nižší účinnost v chladnějších oblastech a při velmi nízkých teplotách mohou být méně efektivní. Správnému nákupu by měla i předcházet alespoň jednoduchá projektová dokumentace a místní šetření od případného dodavatele.

Pokud se rozhodnete pro pořízení tepelného čerpadla, je důležité vybrat si kvalitní zařízení od renomovaného výrobce a zajistit si kvalitní instalaci od ověřeného instalatéra, resp. montážní firmy. To vám zajistí, že budete mít spolehlivé a účinné zařízení, které vám poskytne teplo po mnoho let.

Zpět

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

Anketa

Uvažujete o tepelném čerpadle?

Celkový počet hlasů: 25

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode