Rekordně nízké ceny plynu v Evropě: MWh pod hranicí 50 eur

17.02.2023 08:48

Ceny plynu v Evropě pokračují v poklesu. V pátek ráno klesla cena plynu na virtuálním obchodním uzlu (TTF) v Rotterdamu pod hranici 50 eur (1186 Kč) za megawatthodinu (MWh). Je zatím především mnohem slabší poptávka než jak bylo očekáváno. 

V pátek ráno (17.2.2023) se cena plynu s dodáním v březnu pohybovala kolem 49,8 eura za MWh (tj. cca 1,2 Kč za kWh plynu)

Podle agentury Bloomberg největší energetická krize v Evropě ustupuje a cena se poprvé po 17 měsících propadla pod hranici 50 eur v pátek ráno. Od svého cenového maxima v srpnu 2022 se cena plynu propadla o více než 80 procent.

Cena plynu klesá již několik měsíců. I přes zimní období byly venkovní teploty příznivé, což vedlo ke slabší poptávce a nižší spotřebě. Dostatečné dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) také sehrály roli při poklesu cen. Burzovní ceny plynu se již nějakou dobu pohybují pod úrovní stropu stanoveného českou vládou, který činí 3050Kč s DPH za MWh. Někteří dodavatelé již nabízejí stávajícím i novým zákazníkům ceny s fixací pod úrovní stropu.

Zpět

Anketa

Pociťujete také snižování cen plynu?

Celkový počet hlasů: 41

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode